Tilbake til Forsiden (logo) English Language Pages
 | Vevkart |
Hjem Dette tilbyr jeg Kontakt meg Siste Nytt Filosofisk Om Anders Holt
Eksterne nyheter Mine nyheter Omtale
Forside av Omtale

Universitas 19. August 1997

Medie: Universitas, 13 August 1997
Tittel: Filosofiske smuler til kaffen
Tekst: Simen Ekern og
Foto: Mathias Theissen

Original i Universitas´ Arkiv (Sprett opp)(Ingress)
Det er en het ettermiddag på en av hovedstadens stilige kafeer. XOs landskap av stål og glass omkranser et tredvetalls forventingsfulle gjester. Man klirrer med vannglass og kaffekopper, og gjør seg klar til filosofikafé. Det tegner til å bli en klarsynt, edruelig prat.

(Brødtekst)
God dag. Vi er filosofer. Hallvard J. Fossheim har grepet ordet og introduserer seg og sin kollega Anders Holt. Søndagsfilosoferingen kan starte. Kveldens første spørsmål er viktig. Hva skal man snakke om? Filosofene kaster ballen til publikum.

– Dere må da ha noen forslag. Forrige gang var det jo seks gode ideer! Holt ser strengt på oss. En mann med klokt skjegg minner om den forrige debatten:

– Hva er livet? snakket vi om sist.

– Ja, det var vi akkurat ferdige med, nikker Fossheim.

Kveldens førstegangsdeltakere sukker såvidt. Det har man altså gått glipp av. Etterhvert strømmer forslagene inn. Valget faller på autoritet. Samtalen begynner, og umiddelbart er folk aktivt med. Det finnes ingen evige autoriteter lenger, likevel lengter vi etter faste sannheter. Er religiøse eller moralske autoriteter nødvendige? En svartkledt kvinne nevner Bordieu, og hans tanker om Profeten.

Mette og Hallvard og Anders

– Den store profet finnes ikke, men små grupper kan ha hver sin autoritet å støtte seg til, mener hun. En eldre dame griper ordet.

– Ungdommen i dag takler ikke autoriteter. De svarer læreren og kakler i vei i munnen på hverandre. Man må ha respekt for autoritetene, ellers blir det bare tull.

– Lot noen seg provosere av det, lurer Fossheim

. En mann ved baren forlater diskret eksemplet med elev og lærer, og antyder at mannesker kan få et behov for en autoritet som kan ta avgjørelser når man beveger seg inn på områder man ikke kjenner. Kan filosofer være moralske autoriteter i dagens samfunn?

– Filosofene er verdifulle i en debatt fordi de bare representerer seg selv, og ingen samfunnsgruppe, mener en mann ved inngangsdøren.


Uvant forum
Etter en kaffepause flyter diskursen videre. Det er ikke alltid like oppklarende, men til tider riktig interessant til tross for enkelte snodige avsporinger. Etter to timer avsluttes arrangementet.

Lars og Henning på Cafe

Statsviteren Lars er godt fornøyd. Han har vært her en gang tidligere, og synes konseptet er meget bra.

– Det er spennende at folk går inn i en diskusjon i et slikt forum. Det er uvant for nordmenn, jeg tror det er sunt.

– Et forfriskende tankebad, samtykker Henning som er ute og trekker luft.


Prosjektsenterets prosjekt
Bak filosofikafeene står en mangslungen organisasjon – Filosofisk prosjektsenter. Prosjektsenteret kom i stand i 1995, med utspring i hovedfagsmiljøet på Filosofisk institutt. Nærmere 200 personer er på en eller annen måte tilknyttet senteret, som har et bredt spekter av filosofiske tilbud til folket. Her er foredrag, seminarer og samarbeid med forskjellige kulturelle og akademiske institusjoner. Personlig samtale og rådgiving tilbys også.

Anders Holt, Inger Mette Stenseth og Hallvard J. Fossheim er blant initiativtakerne til senteret. Etter to år begynner konseptet å finne sin form, og filosofene er fornøyde med utviklingen.

– Filosofisk prosjektsenter gir oss en mulighet til å bringe filosofien ut i andre fora. Vi hevder selvsagt ikke at våre aktiviteter er alternativer til den tradisjonelle fagfilosofien, men nyttige supplementer, sier Holt.

Prosjektsenteret beveger seg i samme farvann som Jostein Gaarder – man vil nå fram til folk ved å snakke deres eget språk. At det er et kommersielt potensial her håper initiativtakerne – uten at det er noe altoverskyggende mål, selvsagt.

– Foreløpig tjener vi ikke stort på noe av dette. Ikke dermed sagt at det er noe galt å tjene penger, i protestantisk etikk blir det jo høyt verdsatt, smiler Fossheim.

Livlig debatt

– Dere ser fram til å bli et kulturelt alternativ til Geelmuyden.Kiese?

– Vi har et etisk fundament som skiller oss fra et konsulentbyrå, protesterer Holt.

Kveldens kafédebatt er de godt fornøyde med.

– Samtalene kan virke springende. Med nettopp i en slik flyktig samtale går filosofien i nye retninger, mener Holt. I Frankrike, Tyskland og USA har tilsvarende arrangementer blitt svært populære.

– De franske initiativtakerne ser disse samtalene som en utfordrer til massemedienes platte tematikk. Vi har ingen vyer om å forandre alt, men jeg tror denne kreative debattformen kan være nyttig. Vi har ikke holdt på lenge, men vi har alt sett at kafésamtalene har potensial. Dette er spennende, mener Inger Mette Stenseth.

Anders Holt drister seg til å trekke en parallell til måten antikkens kloke hoder førte sine filosofiske debatter, i klok passiar under oliventrærne. –Med et islett av 1700-tallets debatter på kaffehusene?

– Hvorfor ikke, nikker Holt.


Her kontakter du meg!

Tilbake til toppenTilbake til toppenTilbake til toppen

| Hjem | Tilbake til toppen | Vevkart | Søk | Kontakt meg! | Om disse sidene |