Tilbake til Forsiden (logo) English Language Pages
 | Vevkart |
Hjem Dette tilbyr jeg Kontakt meg Siste Nytt Filosofisk Om Anders Holt
Eksterne nyheter Mine nyheter Omtale
Forside av Omtale

Økonomisk Rapport, uke 3, 1999

Medie: Økonomisk Rapport, uke 3, 1999
Tittel: Bill. merk.: Søker sjelefred
Tekst: CAROLINE PAULSBERG
Foto: HEGE KRISTIN FOSSER PEDERSEN
[Merk: denne teksten er ikke helt lik magasinutgaven]


(Ingress)
Hun er stresset. Synes ikke hun strekker til noen steder. Alle disse rollene hun har; som kvinne, som kollega, som datter, som hustru, som venninne, som vertinne - som menneske. Hun er forvirret.

Har hun tatt de riktige valgene så langt? Er ekteskapet virkelig den optimale samlivsformen? Hvorfor jobber hun så mye? Hvorfor har hun alltid så dårlig tid? Er hun lykkelig? Hva er egentlig lykke? Hun er forvirret.

Hun har aldri tid til å kjenne etter hvordan hun har det. Hun holder turbofart gjennom livet - konstant kommuniserende og proppfull av informasjon takket være alle teknologiske fremskritt. Men hvor er de gode samtalene blitt av? Der der det lyttes og snakkes om nære ting, der øyekontakt er påkrevd. Har vi ikke tid til fellesskapet lenger? Hun er forvirret.

Hun må snakke med noen. Noen som kan være objektive, men likevel hjelpsomme. Hun har forhørt seg om hvor hun bør gå. Og er mer forvirret enn noen gang.


(Brødtekst)
STORE TENKERE
Markedet myldrer av hjelpsomhet. Vår tids terapeuter slåss om hennes frustrasjoner. Psykolog eller filosof? Homeopat eller kinesolog? Kanskje astrolog? Hun prøver først. Og velger etterpå.

Hos Filosofisk Praksis får hun hjelp til å reflektere. Hun samtaler med Anders Holt, en av åtte filosofer fra Blindern som har startet denne geskjeften som alternativt levebrød. Alle åtte har andre jobber eller verv ved siden av. Anders er utvilsomt en kvalifisert samtalepartner. Ikke bare er han klok og reflektert, han har kurs i aktiv lytting. Hun sier hun føler seg fanget - ufri.

- Hva er frihet da, spør Anders. Svaret hennes er klart:

- å kunne velge - ha mange muligheter åpne.

- Hmm, sier Anders, og fortsetter:

- For meg er det ikke riktig slik. Er alle muligheter åpne blir jeg stående å vingle uten å ende opp noe sted. Jeg føler meg langt friere hvis jeg har tatt et valg - gått et sted. Det gir meg jo muligheten til å sparke fra og gå videre hvis - og når - jeg ønsker. Frihet kan også være kontinuitet og konsistens.

- Hmm, sier hun. Og har fått noe å tenke på. Filosofene har hjulpet mennesker til å finne svar på livsspørsmål i mer enn 2000 år. Mest kjent er Sokrates for sine filosofiske samtaler på torget i Athen. Filosofisk Praksis ønsker å bidra til at filosofien skal bli tilgjengelig for folk igjen.

- Det er et reelt behov for filosofiske refleksjoner i dagens samfunn, det er ikke en trend eller motegreie. Vi er travle, utålmodige og rastløse sjeler på konstant jakt etter nye øyeblikk. Vi fyller tiden vår, kjeder oss aldri og blir heller aldri konfrontert med oss selv. Vi flykter i stedet. Og finner derfor aldri ut hva vi egentlig leter etter, sier kloke Anders. Mange innser at de trenger ny innsikt og klarhet underveis i livet.

- Alle som trenger avklaring og refleksjon i forhold til situasjoner, valg, eksistensielle spørsmål eller sin egen livsfilosofi vil få god hjelp hos oss.


DE SPENNINGSKåTE
Hos filosofen snakker hun om nåtiden. Og hun får klar beskjed om at dette ikke er terapi. Anders forsøker på ingen måte å presse frem spenninger og følelser, og spør alltid hva er, ikke hva føler du. Hos psykologen er det derimot mye fortid, følelser og forløsning av tårer. Og det er vanskelig å få time.

- Psykologer i privat praksis gir 367.000 pasientkonsultasjoner per år, og har helt klart fått mer å gjøre de siste årene, bekrefter Torleiv Odland, fagsjef i Norsk Psykologforening. Han tror en av grunnene er at folk har blitt mer bevisste både på sitt eget følelsesliv og på psykologenes hjelpsomhet.

- I tillegg lever vi i et belastningsfremkallende samfunn der alt går fort. Samlivsproblemer og samarbeidsproblemer på jobben er en stadig økende årsak til psykologbesøk, sier Odland.

Hun blir bedre kjent med seg selv hos psykologen. Han sier hun har et sorteringsarbeid å gjøre, som sikkert vil ta litt tid. Også må hun forsøke å sette ord på følelsene sine.

- Det er vanskelig for ham å forstå dine tvetydige signaler, sier han.

- Javel, sier hun tomt og tusler ut av kontoret hans.

NATURMEDISIN
Homeopater har også hendene fulle om dagen. Bjørg Jeppesen hos Balkeby Naturmedisin bekrefter og forklarer:

- Bevisstheten på hva man selv kan gjøre for egen helse har blitt bedre, og troen på sammenheng og balanse mellom fysisk, emosjonell og mental tilstand har også fått bedre fotfeste, sier homeopaten. Som behandler hver pasient individuelt. Og poengterer at hun behandler mennesker, ikke sykdommer.

Hun hadde stresseksem. Før hun gikk til Bjørg Jeppesen og snakket om seg og sitt i en time. Og fikk kalsium fra østersskjell, fortynnet og preparert på naturmedisinsk vis. To måneder senere var eksemen borte.


BALANSE OG BLOMSTRING
Hos personutvikleren spiller det liten rolle hva hun svarer på spørsmålene. Hva kroppen svarer er derimot viktig. Og ofte motstridende med hva munnen sier.

- Hva stresser deg i forhold til jobben din? Er det tidspresset, spør Bente Kåring. - Jaaa, svarer hun. - Nei, det sier ikke kroppen din. Er det mangel på utfordringer? - Nei, svarer hun. - Jo, det er det, fastslår Kåring. - Hmm, tenker hun.

Bente Kåring hjelper henne med å finne årsaken til stress og plager ved å spørre kroppen hennes. Hun benytter seg av muskeltesting, også brukt i kinesologien, for å finne ut hvordan energien er fordelt. Og forklarer:

- Kroppen sitter inne med masse informasjon og kan gi svar på ting som bevisstheten har glemt eller skjøvet bort. Og den lyver aldri. Bevisstheten er derimot en mester i å fortrenge vanskelige episoder, og skaper dermed blokkeringer i kroppens energitilførsel. Noe som kan føre til både fysiske og psykiske plager. Målet er å manipulere energien i riktig retning i forhold til klientens personlighet.

Personutvikleren gir konkrete råd:
- Våg å ta sjanser - se etter en stor utfordring på jobben. Da vil du balansere til blomstring.
- Oi, sier hun. Og føler seg mer optimistisk enn på lenge.



PERSONLIG HOROSKOP
Astrolog Gisle Henden setter ord på personligheten hennes. Han tolker planetene i solsystemet og følger deres bevegelse. Han vet allerede mye om henne etter å ha fått fødselsdatoen:

- Du har en sterk vilje. Og som krepser flest er du nok heller ikke så veldig mottakelig for kritikk. Du er kanskje den på jobben som tåler kritikk dårligst. Det er fordi du legger så mye av sjelen din i arbeidet og derfor tar det så personlig.

Hakeslepp. Hun vet at hun er offensiv og går inn i livet og jobben med kropp og sjel. Og da er det ikke alltid like lett å tåle kritikk-trøkkene.

Han forteller videre om nåtiden for å hjelpe henne til å forstå seg selv bedre i forhold til sine omgivelser.

- Ved at folk blir klare over sine sterke og svake sider får de selvinnsikt. Det blir lettere å ta de riktige avgjørelsene, sier Gisle Henden som også er utdannet filosof fra Universitetet i Oslo og MBA fra BI.

Astrologen får telefoner fra mennesker i alle samfunnslag som ønsker at han skal tegne deres horoskop. Han ønsker også å bruke sin doktorgrad i strategi på BI til å hjelpe bedrifter til strategisk arbeide ved hjelp av astrologi og filosofi.

Hakeslepp på hakeslepp følger under seansen. Med horoskopet i hånda og hjernen proppfull av informasjon om sin personlighet forlater hun astrologen, undrende. Hvordan han kan vite så mye om henne?

Hun er mindre forvirret nå. Men fremdeles usikker på hvem hun skal velge. Kanskje trenger hun ikke å velge? Alle hun har vært hos har jo hjulpet henne. På hver sin måte.




Her kontakter du meg!





























Tilbake til toppen



























Tilbake til toppen



























Tilbake til toppen



























Tilbake til toppen



























Tilbake til toppen





















Tilbake til toppen

| Hjem | Tilbake til toppen | Vevkart | Søk | Kontakt meg! | Om disse sidene |