Tilbake til Forsiden (logo) English Language Pages
 | Vevkart |
Hjem Dette tilbyr jeg Kontakt meg Siste Nytt Filosofisk Om Anders Holt
Eksterne nyheter Mine nyheter Omtale
Forside av Omtale

Nettavisen, 29.11.1999

Medie: Nettavisen, 29.11.1999
Tittel: Filosofi i vinden
Tekst: Line Dugstad
Foto: ---


(Ingress)
Det er ikke bare styrtrike Hollywood-stjerner som går til filosof for å lære kunsten å leve. I Oslo merker åtte fagfilosofer stor pågang fra folk som gjerne betaler noen hundrelapper for en samtale om de viktige spørsmålene i livet.

(Brødtekst)
Å gå til en filosof for å få hjelp til å fundere over meningen med livet er den mest trendy fritidsinteressen blant verdensstjernene for øyeblikket. Men det er ikke bare i Hollywood folk har behov for samtaler. Siden åtte filosofiutdannede startet sin egen filosofiske praksis i Oslo for et år siden, har de merket en markant økning i antall personer som kommer for å få kartlagt livssituasjonen sin.


Ingen psykolog
Praksisen, som har utspring i Norsk selskap for filosofisk praksis, tilbyr samtaler på samme måte som hos en psykolog. Forskjellen er imidlertid at du i samtale med en filosof aldri blir betraktet som pasient.

- De som kommer til oss for å samtale har ikke psykiske problemer, de er ikke pasienter som må gå i terapi. Her kommer de som har behov for å prate om noe, for eksempel om sorg, tristhet, og livsvalg, sier filosof Anders Holt til Nettavisen.


Noen å prate med
Ved flere anledninger har psykologer anbefalt pasienter å gå i samtaler med en filosof - enten som et tillegg til behandlingen, eller fordi de rett og slett bare har behov for å lufte tankene sine.

- Et av prinsippene våre er at vi ikke vet mer om personen enn personen selv. Hos en terapeut er det ofte en enveiskommunikasjon, terapeuten stiller noen få spørsmål mens det er pasienten som prater. Vi har samtaler, og kan til og med komme med eksempler fra eget liv. Men vi gir aldri råd, forteller Holt.


Filosof på heltid
Anders Holt har en magistergrad i filosofi fra Universitet i Oslo. Etter å ha trent på samtalesituasjoner i to år, gikk han og sju andre ut offentlig og startet filosofisk praksis i Oscars gate i Oslo i januar i år. Ingen av filosofene lever i dag fullt og helt av praksisen. De fleste går imidlertid med en drøm om å en gang kunne arbeide som filosof på heltid. - Det virker som om folk har fått øynene opp for praksisen. Det er klart at mange av oss synes det virker spennende å arbeide på heltid, sier Holt.


Mange ressurssterke
Personene som tar kontakt med filosofene er ifølge Holt i alle aldre, med en liten overvekt av kvinner i 40-årene. Praksisen opererer med en nedre aldersgrensen på 19 år, ettersom yngre personer som oftest ikke har samme utbytte av samtalen.

- Vi ser ikke noe klart mønster i de som kommer til oss, men det er ofte de som har mer personlige ressurser og initiativ enn andre som tar kontakt, forteller Anders Holt.

Selv tar han 300 kroner for en time (per 1999), med filosofisk samtale. Prisen hos de ulike filosofene varierer imidlertid fra 300 til 450 kroner per klokketime.


Samtalene gir energi
Anders Holt brenner for filosofien. Han legger ikke skjul på at han selv lærer mye av samtalene.

- Helsearbeidere sier ofte at de blir veldig slitne av å ha folk i terapi, mens flere av de som har drevet med filosofisk praksis i mange år sier det motsatte. Det gir deg mer energi å ha en god samtale, et push fremover på en måte, forteller Holt.

Her kontakter du meg!

Tilbake til toppen

Tilbake til toppen
| Hjem | Tilbake til toppen | Vevkart | Søk | Kontakt meg! | Om disse sidene |