Tilbake til Forsiden (logo) English Language Pages
 | Vevkart |
Hjem Dette tilbyr jeg Kontakt meg Siste Nytt Filosofisk Om Anders Holt
Tekster Litteratur Sitater Filosofisk Dagbok
Dagens tekst

Alle tekster

Dagbok 2005
   - Januar
   - Februar
   - Mars
   - April
   - Mai
   - Juni
   - Juli
   - August
   - September
   - Oktober
   - November
   - Desember


Dagbok 2004
   - Januar
   - Februar
   - Mars
   - April
   - Mai
   - Juni
   - Juli
   - August
   - September
   - Oktober
   - November
   - Desember


Dagbok 2003
   - Januar
   - Februar
   - Mars
   - April
   - Mai
   - Juni
   - Juli
   - August
   - September
   - Oktober
   - November
   - Desember


Dagbok 2002
  - November
  - Desember
Min Filosofiske Dagbok for August 200503.08.2005 - Morsomme spådommer - og spåmenn
06.08.2005 - I dag er det seksti år siden...
09.08.2005 - I dag er det seksti år siden den glemte...
09.08.2005 - Romfergen har landet trygt i dag
20.08.2005 - Nytt manuskript av Einstein
21.08.2005 - Min egen konsistens i forhold til Filosofisk Praksis03.08.2005
Morsomme spådommer - og spåmenn
Det er en morsom gesjeft å lese om alle påstandene om fremtiden som er blitt nullifisert, eller fremstår som ekstremt snodige i ettertidens presumptift kloke lys. Man kan dele opp slike påstander i to distinkte typer. Den første er av typen, "om 10 år kommer de første atomdrevne støvsugere på markedet". Uttalt av en smule fremtidsoptimistisk leder av et amerikansk støvsugerlagerfirma, rundt 1955... En annen type er den som uttale seg skråsikkert om at noe aldri blir tilfelle, eller er nødvendig, som for eksempel IBMs sjef som i sin tid uttalte at verden aldri ville behøve mer enn 12 datamaskiner... En enda morsommere påstand av samme type kom fra den britiske astronomen han var svært anerkjent Harold Spencer Jones i 1957, som mente at i det hele tatt tanken om romfart bare var tull og tøys og aldri kom til å bli en realitet. Noen uker senere sendte Sovjetunionens Sputnik ut sine "pip, pip" fra verdensrommet... og nok en oversikker uttalelse var falsifisert av tidens og menneskenes teknologiske utvikling. Artig å tenke på i disse romfergetider.

Så kan jo et annet spørsmål være om denne utviklingen er av eller til det gode.

°°°06.08.2005
I dag er det seksti år siden...
I dag er det 60 år siden. Den første atombomben smalt over mennesker. Hiroshima var ikke mer. Måtte det aldri, aldri skje på nytt.

°°°09.08.2005
Og i dag er det seksti år siden den glemte atombomben smalt
I dag er det også 60 år siden. Den andre atombomben smalt over Nagasaki og drepte 70.000 mennesker i et smell. 70.000 mennesker til døde av direkte relaterte strålingsskader, før en lidelsesrekke, som enda ikke er slutt startet.

Måtte det aldri, aldri skje på nytt.

°°°09.08.2005
Romfergen har landet trygt i dag
For omtrent en halv time siden landet romfergen Discovery, etter en 15 dager lang tur i rommet. Turen inkluderte leveranser til, og besøk på den internasjonale romstasjonen, å ta med seg en del romsøppel ned til jorden igjen, og det stille og mest spektakulære av alt, nemlig manuell reparasjon av deler av romfergens skjold. For meg som har lest Science Fiction (kanskje den eneste virkelige legitime litteraturen i verden i dag - når det er litteratur) og SF-relaterte fortellinger så lenge jeg kan huske, ga særlig denne turen en fantastisk "Sence of Wonder"-følelse.

Her kunne vi se på direkte (Internettsendt) TV at romfergen sakte roterte 360 grader rundt utenfor romstasjonen, hvor andre astronauter filmet og inspiserte romfergens underside med henblikk på skader. Senere, når skadene var oppdaget, så vi en astronaut sveve i rommet mens han manuelt reparerte romfergen sin. Han dro ut fibermateriale, passet på sitt vektløse verktøy, limte på plass ny keramisk overflate, og mere til. Alt mens hans svevde vektløst opp ned, sett fra kameraets perspektiv, med en roterende jord som bakteppe. Fantastisk!

Dette er positiv bruk av teknologi i vitenskapen og det nyskjerrige menneskets tjeneste. En riktig bruk av forskning og undring og høyteknologi - selv om romfergeteknologien faktisk er 25 år gammel.

Samtidig er det ikke til å komme fra at det var den menneskelige håndens arbeid som sørget for den siste reparasjonen i rommet - også.

°°°20.08.2005
Nytt Manuskript av Einstein
Nytt manuskript av Einstein er funnet. Ganske enkelt spennende. Men ikke på langt nær så spennende som hvis man hadde funnet ett nytt manuskript av Platon, Aristoteles eller Søren Kierkegaard, for ikke å snakke om Sokrates – simpelthen selvfølgelig!

°°°21.08.2005
Min egen konsistens i forhold til FP
Jeg tittet på et intervju med meg selv på nettet, fra Universitas den 19 mars 1997, om Filosofisk Praksis. Tror at dette er et av de første intervjuene om FP i Norge - overhodet. Vel med unntak av den presseomtalen Anders Lindseth fikk når han gikk offentlig ut og fortalte om Filosofisk Praksis i sin tid.

Det er ganske morsomt å se at mine meninger om Filosofisk praksis, nå 8 år senere, fremdeles har røde tråder i forhold til dette intervjuet. Selv om jeg nok føler at jeg nå har kommet en smule lenger i min refleksjon rundt FP, er det likevel slik at en del av det jeg mente da, kan jeg fremdeles stå for i dag, relativt lenge etterpå. Samtidig er det jo slik at vi alle bør ha lov til å være dummere enn når vi er eldre :-)

°°°Tilbake til toppenTilbake til toppenTilbake til toppen
| Hjem | Tilbake til toppen | Vevkart | Søk | Kontakt meg! | Om disse sidene |